maanantai 17. marraskuuta 2014

Suomen tataaritko terrorismin tukijoita?

Olin pudota upottavasta tuolistani luettuani uutisia otsikon aiheesta. Vanhana islamilaisen terrorismin tutkijana en voi kuin olla surullinen valtamedian retkuun menosta. Suomen tataarien islam-seurakunta on yhtä kaukana terrorismista kuin kotimaiset rotarymme, leijonat tai partiopojat.

Tataariratsuväkeä harjoituksissa vuonna 1847
Tässä väärinkäsityksessä voi olla kyse käännösvirheestä, kuten mm. ulkoministeriö yrittää selittää. Mutta yhtä hyvin kyse voi olla Arabiemiraattien tiedustelupalvelun totuudelle velton työntekijän väärästä "analyysistä". Kokemukseni mukaan useilla tuon alueen tiedustelupalveluilla on palkattuina konsultteina länsimaisista vastaavista toimistoista pois potkittuja työntekijöitä, joiden ammattitaito ei riittänyt alkuperämaassa.

Jos meidän ulkomaalaisperäisistä vähemmistöistämme jonkin nostaisin luotettavaksi Suomen kansallisen edun näkökulmasta, nousisi melko pieni tataariyhteisö kärkisijoille. Tuohon arvioon minulla on sekä historiallisia että nykyaikaan liittyviä perusteita, joita en salassapitovelvollisuuden vuoksi voi valitettavasti jakaa.

Jos tarkastelemme islamilaisia yhteisöjä Suomessa, emme löydä tataareja tänne paremmin sopeutuneita. Näin on siitä huolimatta, että he ovat onnistuneet myös säilyttämään siteensä alkuperäisiin kyliinsä ja kaupunkeihinsa. Siksi sanoisinkin, että tataarien kotoutumisesta on syytä ottaa oppia, sillä siitä on tullut osa suomalaista menestystarinaa. Toivottavasti ulkopoliittinen johtomme pystyy puhdistamaan yhden arvostetun vähemmistömme väärillä perusteilla uhatun maineen!