keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Orastavasta energiavallankumouksesta


Minulta olivähällä päästä ohi harvinainen artikkeli. Kyse on energia- ja ilmastoasioihin perehtyneen toimittaja Martti Backmanin juttu Talouselämä-lehdessä otsikolla "Saudi-America muuttaa maailman". Seuraavassa on sisennettynä jutun alku. 
Maailmassa on tapahtunut kymmenessä vuodessa hiljainen energiavallankumous, jota voidaan verrata siihen, kun sata vuotta sitten teollinen maailma siirtyi hiilestä öljyn käyttäjäksi. Ihmiskunta kylpee nyt liuskekaasussa ja -öljyssä.
Käänne on järisyttävä niin energia- kuin geopoliittisestikin. Pohjois-Amerikkaan on syntymässä uusi öljyä pursuava ”Saudi-America”, Persianlahden öljy alkaa virrata Aasiaan, Venäjällä saattaa olla käsissään Musta-Pekka ja Eurooppa tekee energiaitsemurhaa. Vai voittaako järki lopulta vanhalla mantereella?
Meidäthän oli jo opetettu uskomaan, että fossiilinen energia on loppumassa maailmassa. Öljyntuotannon kerrottiin saavuttaneen lakipisteensä Peak-oilin, ja esiintymien ehtyessä näköpiirissä piti olla vain niukkenevaa ja kallistuvaa öljyä.
Mutta ihmisen nerokkuus yllätti jälleen kerran pessimistit ja ympäristöliikkeen. Insinöörit keksivät uuden teknologian, jolla öljy ja kaasu puristetaan ulos kivestä, josta sitä ei ennen saatu irtoamaan......

Juttu vain paranee loppua kohden. Lue loput Taloussanomien alkuperäisestä artikkelista. Hatunnostot Backmanille hienosti tiivistetystä kerronnasta ja Talouselämä-lehdelle rohkeudesta nostaa tosiasioita esiin. Kummallista, että valtaosa suomalaisesta mediasta on vaiennut aiheesta kokonaan?
Tässä blogissa on käsitelty aiemmin maailman hiilipohjaisia energiavarantoja mm. kirjoituksessa Metaani murtamassa öljyhuippua ja energia-asioissa sekavaa EU:ta.

Ps. Toimittaja Martti Backmanin mainion MOT-raportin, Ilmastokatastrofi peruutettu, voit katsoa Youtubesta seuraavina osina: osa1, osa2 ja osa3.